Internet, telefoon, sportieve en culturele activiteiten, video on demand-platformen, openbaar vervoer of deelvervoer, bankdiensten, enzovoort: we hebben allemaal verschillende abonnementen. Private lease maakt ook deel uit van deze abonnementscultuur, met maandelijkse betalingen afhankelijk van het voertuig en het gebruik ervan…
Abonnementen weerspiegelen een grote omwenteling in onze samenleving, met de overgang van een economie van eigendom naar een economie van gebruik. Volgens het Subscronomics-rapport van Telecoming uit 2021 zouden in 2020 alleen al abonnementen op de markt van geconnecteerde toestellen wereldwijd goed geweest zijn voor een omzet van 174 miljard dollar, en zou het potentieel in 2025 bijna 500 miljard dollar bedragen!
Een abonnement om risico’s te omzeilen
Abonnementen zijn er niet alleen voor Netflix, Spotify en andere apps en diensten. Je kunt ook een abonnement nemen op dure spullen zoals een auto. Een van de voordelen van een abonnement voor de duurste spullen is het afwijzen van risico. Als je kiest voor een auto in private lease, hoef je je geen zorgen te maken over de herverkoopwaarde van het voertuig. Waarom niet? Omdat je tijdens heel de looptijd van het contract huurder bent. De leasemaatschappij neemt als eigenaar het risico op de restwaarde aan het einde van het contract.
Lees ook: Alles over private lease
Maar waarom wordt de herverkoopwaarde van een auto als een risico beschouwd? Omdat de waarde van een auto over 3, 4 of 5 jaar afhangt van veel variabelen die we niet altijd onder controle hebben. Zoals sterk fluctuerende politieke beslissingen. Het meest recente Belgische voorbeeld is het uitstel van het verbod op Euro 5-diesels in Brussel van 2025 naar 2027. Omdat ze dachten dat ze vanaf 2025 niet meer met hun Euro 5-diesel Brussel zouden mogen binnenrijden, hebben sommige automobilisten hun auto verkocht, vaak tegen lage prijzen, terwijl ze er dus nog 2 jaar mee verder hadden kunnen rijden…
Dus: huren of kopen? Zoals we al uitlegden in dit artikel, hangt de keuze af van uw risicotolerantie…